Dragă mami, Dragă tati,
Vă propun ca ”Învățăm despre emoții cu Ana și Alex” să fie cartea care să vă însoțească în dezvoltarea emoțională a puiului vostru! Educația emoțională e un subiect la modă în 2024, fapt ce mă bucură mult, pentru că e tema mea preferată încă din facultate.Partea minunată e că a fost dovedit științific că inteligența emoțională ridicată e cel mai bun predictor pentru o viață fericită, iar ce părinte nu își dorește ca cel mic să fie fericit?
Educația emoțională timpurie (mai exact între 2-4 ani) ar trebui să se axeze mai ales pe învățarea copiilor să-și recunoască și să-și verbalizeze propriile emoții. Împreună cu Alexandra am ales o culoare asociată fiecărei emoții de bază (bucurie, tristețe, furie și teamă) pentru a o identifica mai ușor și totodată pentru a le arăta copiilor că fiecare dintre noi simțim un curcubeu de emoții în fiecare zi. Am hotărât să introducem și emoția "vinovat" pentru că e vârsta la care copiii încep să realizeze că ce fac poate să nu fie în regulă, iar noi putem să purtăm discuții despre cum se simt ceilalți copii când ei au un comportament nepotrivit. Astfel, cu această ocazie le dezvoltăm și empatia (o altă componentă a inteligenței emoționale), mai ales că la această vârstă apar multe comportamente indezirabile acasă sau la creșă / grădiniță stârnite de tantrumurile intense binecunoscute. Pe lângă recunoașterea și exprimarea emoțională e important să începem să lucrăm la gestionarea emoțiilor. Între 2-4 ani, noi, părinții, suntem modelul principal al copiilor noștri și vor învăța cum să își gestioneze propriile emoții observându-ne pe noi. De aceea, avem responsabilitatea de a fi modele bune dacă ne dorim ca ei să știe să își gestioneze eficient emoțiile negative ca furia sau tristețea.
Așadar, vă invit să cumpărați noua mea cărticică și să nu fiți surprinși dacă peste câteva luni puiul vostru vă spune "Mami, tati, sunt bucuros / trist / furios / speriat!" Cât de ușor va fi să-l ajutați să-și gestioneze emoțiile dacă știți deja ce simte, nu-i așa? Până atunci, continuați să-l invitați să-și folosească cuvintele pentru a vă transmite ceea ce simte.
Mult succes în călătoria voastră pe tărâmul emoțiilor!
Cu mult drag,
Dana cu povești